torstai 29. tammikuuta 2015

Uudelleen luettua: Jacqueline Wilsonin kirjat

Lukuinto palailee pätkittäin...
Innostaakseni itseäni päätin lukea jotain oikeasti hyvää, jotain mitä rakastan, jotain nostalgiaa nostattavaa, jotain... Wilsonia.

En tiedä, kuinka suosittuja Jacqueline Wilsonin kirjat ovat nykyään, mutta minun nuoruudessani niistä pidettiin hurjasti.
Muistan yhä, kuinka sain käsiini ensimmäistä kertaa hänen kirjoittamansa kirjan. Oli syntymäpäiväni. Kirja oli kääritty lahjapakettiin ja minä revin sen auki. Jo silloin osasin ajatella "kirja! mahtavaa", vaikka olin vasta alle kymmenenvuotias.

Kyseessä oli Kuin kaksi marjaa. Ensimmäinen kirjarakkauteni.
Hauskasti kuvitettu, naurattava kirja. Tiesin, että tulisin lukemaan sen uudestaankin.
En vain aavistanut, kuinka monta kertaa.

Totuushan on se, ettei koko totuutta voi tajuta alle kymmenen vanhana. Ei siinä ymmärrä eristystä ja muita lastenkodin hirveyksiä, ei päähenkilön häiriintyneisyyttä, ei sitä kuinka aikuiset todennäköisesti ajattelevat toimiessaan... (Ja kyllä, siirryin jo puhumaan Tähdeksi syntynyt - Tracy B. kertoo -kirjasta.) Lapsena sitä näkee vain hyvät asiat.

Kuin kaksi marjaa kuvaa hyvin sitä, kuinka määräilevämpi kaksonen hallitsee hiljaisemman elämää. Tracy B:n tarina taas kuvaa loistavasti lastenkotilasten elämää, taustoja yms.

Lapsena näin vain vitsit ja hauskat jutut, kuten jo mainitsin. Näen ne toki yhä aikuisenakin - enhän minä sentään tosikoksi ole muuttunut - mutta naurun lomassa minua itkettää. Alusta loppuun. Yhtä kyynelehtimistä kaikki kirjat!

Kuten sanottu, luin siis sekä Tähdeksi syntyneen että Kuin kaksi marjaa uudelleen. Tällä hetkellä menee Yllytysleikki - Tracy B:n kertomana, kuinkas muuten.

Nuorena, siinä 10 vuoden iän molemmin puolin, suosittelin Wilsonin kirjoja kaikille kavereilleni. Nyt, 19 täyttäneenä, huomaan tekeväni samaa - sillä hei, eiväthän parhaat kirjat ajan kuluessa huonone.

1 kommentti:

  1. Mahtavaa lisää Wilson faneja!! Ei niiden kirjojen hohto mihinkään katoa näin aikuisenakaan :) <3

    VastaaPoista